logo

fizykaDlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :)
Popularne pytania
Czy w Niemczech można wyprzedzać prawą stroną jezdni?
Ile osób otrzymało stopień Marszałka Polski?
Ile litrów wody znajduje się we wszystkich chmurach na świecie?
Pierwszą sztafetę olimpijską zainaugurowano ....
Ile danych przechowuje jeden plemnik?
Czy szczęka kota porusza się na boki?
Czego nie należy zakładać na mszę?
Kogo poparła II RP podczas wojny domowej w Hiszpanii?
Która polska aktorka była najczęściej wyszukiwana w Googlu w 2016 roku?
Czy winda może spaść?
Czym zastąpić masło?
Z jakiej odległości słychać wycie wilków?
Na czym polega pojęcie "bałkanizacji USA"?
Czy Polska ma jakiś udział w powstaniu chińskiego supermocarstwa?