logo

fizyka
Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :)
Popularne pytania
Kto szybciej potrafi latać - samolot czy koliber?
Co najbardziej irytuje pilotów samolotu pasażerskiego?
Jaki kolor uzyskamy mieszając czerwony z żółtym?
Czy żelkami można obsługiwać ekran dotykowy?
Członkowie, której nacji witają się pocierając nosami?
Który budynek uważany jest za najwspanialszy obiekt architektury i budownictwa pierwszego tysiąclecia naszej ery?
Czy dla mężczyzn pod wpływem alkoholu kobiety stają się piękniejsze?
Kto ma większe szanse w pojedynku - tygrys kontra lew?
Czy drapanie jest zaraźliwe?
Ilu rowerzystów potrzeba do wytworzenia energii dla przeciętnego domu?
Dlaczego po uderzeniu w głowę pokazują się gwiazdy?
Ilu żołnierzy liczy armia Islandii?
Ile razy w ciągu roku Ziemia okrąża Słońce?
Ile włosów spada ci z głowy każdego dnia?