logo

fizyka
Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :)
Popularne pytania
Ile procent ludzi ma naturalne blond włosy?
Czy łatwy dostęp do pornografii sprzyja większej liczbie przestępstw seksualnych?
Czy w Dubaju można pić alkohol?
Który święty jeździł sportowym samochodem, chodził w dżinsach i palił papierosy?
Dlaczego burczy nam w brzuchu?
W którym dniu tygodnia jesteśmy najbardziej produktywni?
Co jest na zdjęciu?
Z czego zrobiony jest najstarszy globus?
Dlaczego piwo z puszki ma metaliczny smak?
Papryka to owoc czy warzywo?
Jak szybko pozbyć się zapachu alkoholu z ust?
Które obszary w Polsce są bardziej narażone na trzesięnia ziemi?
Jak długo powinna trwać akcja oddziału antyterrorystycznego od momentu wyważenia drzwi mieszkania?
W którym roku we Francji po raz ostatni wykonano wyrok za pomocą gilotyny?