logo

fizykaDlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?

Dlaczego herbata zaparzona na Mount Evereście smakuje paskudnie?
To bardzo proste na takiej wysokości herbata wrze już przy 68 stopniach Celsjusza. Ciecz wrze (przechodzi w postać gazową - para), gdy prężność pary jest równa ciśnieniu zewnętrznemu. Temperatura wrzenia zależy od ciśnienia, przy normalnym ciśnieniu (1013 hPa) herbata nabierze aromatu, gdyż woda wrze w temperaturze dla herbaty odpowiedniej 100 stopni Celsjusza, jednak im bardziej będziemy zniżać ciśnienie (Mount Everest, 8 848 m n.p.m., ciśnienie zaledwie ok. 310 hPa), tym wrzenie uzyskamy w niższej temperaturze. Teraz pomyślcie, jak długo trzeba gotować jajka na twardo siedząc sobie na szczycie najwyższej góry świata :)
Popularne pytania
Ile wynosi rekord wysokości na jaką wskoczył pies?
Ile czasu trwa przeciętny sen człowieka?
Jak podczas realizacji filmu wygląda wciąganie kokainy?
Który z ptaków znosi największe jaja?
Czy telefonem komórkowym można przygotować popcorn?
Jak w prosty sposób zwiększyć doznania smakowe podczas posiłku?
Jak zrobić własną pralkę turystyczną?
Czy alkohol zabija szare komórki?
Kiedy obchodzony jest dzień "Dzień buraka"?
Rocznie ginie więcej dzieci w szkołach czy górników w kopalniach?
Jakiego koloru krew mają ośmiornice i kałamarnice?
Kiedy pojawił się pierwszy wirus komputerowy?
Czego nie należy robić po spożyciu alkoholu?
Czy Kanał Sueski działał w starożytności?