logo

różności
Dlaczego krupnik na talerzu stygnie wolniej niż czysty barszcz?

Dlaczego krupnik na talerzu stygnie wolniej niż czysty barszcz?
Ponieważ krupnik jest gęstszy i nie zachodzi w nim zjawisko konwekcji, które powoduje szybsze chłodzenie zupy dzięki przemieszczaniu się jej pionowo w talerzu.
Popularne pytania
Co zrobił król Francji Ludwik XVI, aby spopularyzować jedzenie ziemniaków?
Czy pierwsi chrześcijanie byli za zniesieniem niewolnictwa?
Jaka kara groziła kobiecie za cudzołóstwo w średniowiecznej Europie?
Jak jest po włosku “ku*rwa”?
Czym zajmuje się gumolog?
Dlaczego prace komisji senatora Josepha McCarthy'ego lewica w USA nazwała "polowaniem na czarownice"?
W którym roku w Polsce po raz pierwszy pojawiła się reklama podpasek?
Ilu carów zostało zamordowanych w trakcie rewolucji październikowej?
Czy człowiek ma mniej genów niż pomidor?
Co się stanie w ciągu 1 sekundy?
Jak długo można przeżyć bez snu?
Czy ciemny miód jest lepszy od jasnego?
Czy każdy człowiek ma sny?
Który polski szczyt jest najwybitniejszy?