logo

dziwne-niezrozumiałeDlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Kim jest mężczyzna po prawej stronie?
Co zawiera więcej witaminy C - papryka czy cytryna?
Czy modliszki polują na ptaki?
Czy mieszanie różnych alkoholi szkodzi?
Czy starożytne Amazonki obcinały sobie piersi, aby lepiej strzelać z łuku?
Ile kosztuje sutanna?
Czy Hitler chciał odtworzyć marionetkowe państwo polskie po wrześniu 1939 roku?
Dlaczego Sony PlayStation nazywa się PlayStation?
Czy czerstwy chleb jest zdrowszy od świeżego?
Kto mówi pierwszy "dzień dobry"?
Czym się różni woda kranowa od tej sprzedawanej w sklepach?
Czy Żydzi we wrześniu 1939 roku witali Niemców z radością?
Dlaczego Hitler podpisał z Polską deklarację o niestosowaniu przemocy w 1934?
Co było powodem przystąpienia Wielkiej Brytanii do I wojny?