logo

dziwne-niezrozumiałeDlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Ile torebek przez całe życie ma przeciętna kobieta?
Skąd się wzięła nazwa “Rock and roll”?
Na jaki adres można wysłać list do św. Mikołaja?
Czy Francuzi i Brytyjczycy zdradzili nas 12 września 1939 w Abbeville?
Czy dieta zasadowa jest zdrowa?
Kto to powiedział?
Jak prawidłowo wymówić słowo - Givenchy?
Co dla psa oznacza przytulenie?
Czy leki dla dorosłych są takie same, jak dla dzieci?
Czy poprawne jest użycie wyrażenia - na tą chwilę?
O ile odpowiednio dobrana muzyka może zwiększyć sprzedaż w sklepie?
Biblia zawiera więcej odniesień do kotów czy psów?
Który język uznawany jest za najłatwiejszy, a który za najtrudniejszy?
Czy broń palna jest skuteczną bronią przeciwko niedźwiedziowi?