logo

dziwne-niezrozumiałe
Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Jakie polskie słowo trafiło do chińskiego słownika?
Czy bielik jest błędnie uważany za orła, podczas gdy faktycznie genetycznie bliżej mu do bocianów niż orłów?
Ile waży milion złotych w monetach dwugroszowych?
Co zrobić, aby pies zachował porządek wokół miski?
Czy skóra i włosy kobiet, które często uprawiają seks szybciej się starzeje?
Ile dziennie przeciętny człowiek stawia kroków?
Czy orki atakują ludzi?
Jaki rozkaz otrzymało WP po wkroczeniu 7 maja 1920 roku do Kijowa?
Czy samce rekinów mają penisy?
Z kim Polacy mieli wspólnie walczyć przeciwko Rosji w Finlandii 1940 roku?
Co to jest Ergasjofobia?
Ile waży przeciętna chmura?
Czy podczas meczu piłki nożnej sędzia może sam siebie usunąć z boiska?
Czy dziecko po urodzeniu widzi kolory?