logo

dziwne-niezrozumiałe
Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?

Dlaczego w żółtym serze jest coraz mniej dziur?
Do tej pory sądzono, że za "dziury" odpowiadają specjalne kultury bakterii, które wytwarzają niewielką ilość dwutlenku węgla podczas dojrzewania. Naukowcy zabrali się za temat i okazało się, że prawda jest nieco inna. Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest mleko, a właściwie jego produkcja. Kiedyś podczas dojenia korzystano z wiader, dzisiaj proces ten jest praktycznie w pełni zautomatyzowany. Otwory w serze powstają dzięki drobniutkim cząsteczkom siana, które wpadają do mleka podczas dojenia. Skoro obecny proces produkcji uniemożliwia dostanie się tego typu cząsteczek do mleka to i nie ma dziur :) Taka niewielka drobinka siana wyzwala podczas fermentacji gaz, który tworzy dziury.
Popularne pytania
Ile polskich poborowych zginęło w rosyjskiej armii w latach 1832-1877?
Po czym poznać, że mięso się zepsuło?
Gdzie można zawrzeć ślub ze zmarłą osobą?
Przy jakim znanym obiekcie powstała “Tęcza” na placu Zbawiciela?
Jak szybko rozpoznać font użyty w grafice?
Jak długo pełnił swój urząd pierwszy prezydent Polski?
Jak się pisze “10-cio metrowy” czy “10-metrowy”?
W jakim kraju policja wywozi pijanego kierowcę 30 km od miejsca zamieszkania?
Dlaczego Niemcy natychmiast ujawnili tajny protokół paktu Hitler-Stalin w 1939 roku?
Kto w 1942 roku produkował więcej czołgów - Rosjanie czy Niemcy?
Jakie są domowe sposoby na niewielkie oparzenia?
Jaki zabawny napis pojawił się w napisach końcowych filmu Harry Potter i Czara Ognia?
Ile gestów wykonuje przeciętny rozmówca podczas godzinnej rozmowy?
Większy jest lew czy tygrys?