logo

biologia-anatomia
Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?

Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?
Słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami (trufle, ryby sardelowate i glutaminian sodu) i tłuszczowy (oleogustus). Ten szósty smak podstawowy to odkrycie ostatnich miesięcy naukowców z Uniwersytetu Purdue w West Lafayette w stanie Indiana.
Popularne pytania
Ile lat miała najmłodsza żona Mahometa?
Co się działo z szablą szlachcica po jego śmierci?
Dlaczego w II RP kupowano duże okręty nawodne?
Jaki test musiała przejść dziewczyna, aby stać się dahomejską amazonką?
Kto to powiedział "bijcie Polaków tak, by przeszła im ochota do życia"?
Jaką temperaturę ma próżnia?
Co sprawia, że planety są okrągłe?
W którym kraju w Europie 13-letnie dzieci mogą legalnie pracować?
Czy nasze preferencje smakowe są dziedziczone?
W jaki sposób dochodzi do rozszczepienia atomu?
Na jaką odległość rozpościera się panorama z najwyższego budynku świata?
Które europejskie miasta w drugiej połowie XIX wieku były uznawane za stolice zimowej turystyki?
Czy firma Ferrari stworzyła w swojej historii rodzinne kombi?
Co Hitler chciał zrobić z Francją?