logo

biologia-anatomiaJakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?

Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami (trufle, ryby sardelowate i glutaminian sodu) i tłuszczowy (oleogustus). Ten szósty smak podstawowy to odkrycie ostatnich miesięcy naukowców z Uniwersytetu Purdue w West Lafayette w stanie Indiana.
Popularne pytania
Kiedy odkryto LSD?
Kto ma większą szansę na ujście z życiem z wypadku samochodowego: kobieta czy mężczyzna?
Jak jest po japońsku “nie wolno”?
Jak będąc na biwaku szybko wysuszyć ubranie?
Ile torebek przez całe życie ma przeciętna kobieta?
Dlaczego w kasynach prawie nigdy nie ma okien i zegarów?
Ile metrów wysokości ma najwyższy szczyt Malediwów?
Dlaczego jeden z najwyższych himalajskich szczytów - Gangkhar Puensum nie został nigdy zdobyty?
W który europejskim kraju nie można sterylizować suk i kotek?
Czy buraki lepiej jeść surowe czy gotowane?
Dlaczego Turcy nie żują gum?
Jak sprawdzić popularność strony internetowej konkurencji?
Który kraj odmówił przepuszczenia wojska na pomoc Polsce w 1920 roku?
Jak jest po francusku “komputer”?