logo

biologia-anatomiaJakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?

Jakie podstawowe smaki rozróżnia człowiek?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Słodki, słony, kwaśny, gorzki, umami (trufle, ryby sardelowate i glutaminian sodu) i tłuszczowy (oleogustus). Ten szósty smak podstawowy to odkrycie ostatnich miesięcy naukowców z Uniwersytetu Purdue w West Lafayette w stanie Indiana.
Popularne pytania
Kiedy Wojsko Polskie rozsypało się podczas kampanii wrześniowej 1939 roku?
Co kiedyś oznaczało słowo "ciota"?
Które działanie w tabliczce mnożenia sprawia najwięcej trudności uczniom?
W którym sporcie zawodnicy tracą najwięcej zębów?
Co to jest Chromofobia?
Jak wyglądało życie seksualne Józefa Stalina?
Co znajduje się na zdjęciu?
Jak się nazywa najwyższy szczyt Ameryki Północnej?
Ilu ludzi zginęło podczas zdobywania kosmosu?
Wpływy ze sprzedaży gry "GTA V" w ciągu trzech dni od premiery przekroczyły 1 mld dolarów, bijąc przy tym rekordy filmowe.
W jakim kraju można spotkać znaki drogowe ostrzegające przed Trollami?
Hity z radia ZET i RMF służą do odstraszania somalijskich piratów?
Jaki jest najdalszy potwierdzony celny strzał snajperski?
Który niedźwiedź jest największy?