logo

porady-triki
Czy ciemne pieczowo oznacza, że jest pełnoziarniste?

Czy ciemne pieczowo oznacza, że jest pełnoziarniste?
Zazwyczaj, ale nie jest to regułą. Chleb, bułki ...... bywają ciemne nie dlatego, że zawierają ziarno z pełnego przemiału, ale dzięki dodatkowi melasy i ciemnego syropu słodowego. Pieczywo pełnoziarniste przygotowuje się z mąki nieoczyszczonej (przed zmieleniem ziaren nie usuwa się zewnętrznej cennej w m.in. błonnik, witaminy i minerały warstwy). W przypadku białej mąki mieli się tylko samo bielmo ziarna. Pieczywo pełnoziarniste można produkować z praktycznie każdego zboża, najczęściej jednak z mąki żytniej. Należy zwrócić uwagę na zawartość mąki razowej w kupowanym pieczywie (co najmniej 50 proc.). Oprócz metki należy zwrócić uwagę również na wagę takiego chleba, razowy jest wyraźnie cięższy od pszennego, kolor szarobrązowy, jest dłuższy czas wilgotny dlatego nie powinien się kruszyć i długo pozostaje świeży.

Melasę produkuje się z cukru buraczanego, cukru trzcinowego lub z tzw. melasy karobowej, którą uzyskuje się z mączki chleba świętojańskiego.

Należy przy tym pamiętać, że pełnoziarnisty chleb z ryżu czy kukurydzy ma jasny kolor.
Popularne pytania
Czy wysoka temperatura bardziej dokucza mężczyznom czy kobietom?
Jak kobieta może zwiększyć swoją atrakcyjność w serwisie randkowym?
Kiedy wręczamy wizytówkę - na początku czy na końcu spotkania?
Czy działanie pola magnetycznego może mieć wpływ na decyzje?
Czy firma Apple produkowała kiedyś konsole do gier?
Czy słowa mogą wskazywać, że ktoś nas może za chwilę zaatakować?
Dlaczego po kąpieli kobiety robią sobie z ręcznika turban na głowie?
Co ma wspólnego burza i kot?
Ile bakterii jest w wodzie święconej?
Co kiedyś oznaczało słowo "ciota"?
Jak Marszałek Piłsudski oceniał użyteczność wojsk pancernych?
Czy wiesz co przedstawia zdjęcie?
Kogo można uznać za największego pechowca świata?
Jak w naturalny sposób (naturalny doping) zwiększyć możliwości organizmu przed treningiem?