logo

porady-triki
Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?

Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?
Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, B6, minerałów: wapnia, chloru, żelaza, jodu, siarki, zawierają lekkostrawne (100 gram ziemniaków to zaledwie 75 kcal, kalorii dodają im dodatki np: sosy, zasmażka ...) węglowodany i cenne białko. Jeden z duchownych klasztoru bonifratrów - Ojciec Grande zaproponował prosty sposób, jak gotować ziemniaki, aby były zdrowe i smaczne.

1. Najpierw ziemniaki należy dokładnie umyć i cieniutko obrać (w skórce i tuż pod nią znajdują się witaminy i minerały).

2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku, zachowają one w ten sposób więcej skrobi. Nie powinno się ich zalewać zimną wodą.

3. Podczas gotowania należy dodać trochę mleka (w proporcjach 250 ml na litr wody), odrobinę masła (ile chcemy), przekrojoną cebulę (potem można ją dodać do obiadu).

4. Ziemniaki należy posolić, ale dopiero kiedy będą już lekko miękkie. 4. Po odcedzeniu wodę z ziemniaków można wykorzystać do zup lub sosów.
Popularne pytania
Jaki procent wypadków samochodowych powodują w Polsce kobiety?
Czy istnieje zwierzę, które żywi się głównie kośćmi?
Z jaką prędkością poruszają się najszybsze windy na świecie?
Jakie słowo jest najczęściej używane na Facebooku?
Dlaczego Marlon Brando odmówił przyjęcia Oscara?
Co przynosi szczęście rosyjskim kosmonautom?
Jak nieliczny oddział Francisca Pizarra pokonał 12 milionowe imperium Inków?
Jak podpisują się Chińczycy?
Czy często podcinane włosy rosną szybciej?
Czy zęby mają płeć?
Które miasto zamiast Katowic miało zostać Stalinogrodem?
Jaką powierzchnię ma najmniejsze miasto w Polsce?
Czy firma Ferrari stworzyła w swojej historii rodzinne kombi?
Dlaczego na większości zamków błyskawicznych w jeansach znajduje się napis YKK?