logo

porady-triki
Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?

Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe?
Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, PP, B1, B2, B6, minerałów: wapnia, chloru, żelaza, jodu, siarki, zawierają lekkostrawne (100 gram ziemniaków to zaledwie 75 kcal, kalorii dodają im dodatki np: sosy, zasmażka ...) węglowodany i cenne białko. Jeden z duchownych klasztoru bonifratrów - Ojciec Grande zaproponował prosty sposób, jak gotować ziemniaki, aby były zdrowe i smaczne.

1. Najpierw ziemniaki należy dokładnie umyć i cieniutko obrać (w skórce i tuż pod nią znajdują się witaminy i minerały).

2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy od razu do wrzątku, zachowają one w ten sposób więcej skrobi. Nie powinno się ich zalewać zimną wodą.

3. Podczas gotowania należy dodać trochę mleka (w proporcjach 250 ml na litr wody), odrobinę masła (ile chcemy), przekrojoną cebulę (potem można ją dodać do obiadu).

4. Ziemniaki należy posolić, ale dopiero kiedy będą już lekko miękkie. 4. Po odcedzeniu wodę z ziemniaków można wykorzystać do zup lub sosów.
Popularne pytania
Jak Niemcy tłumaczyli Polakom Holokaust Żydów?
Czy brak seksu poprawia sprawność mózgu?
Dlaczego niektóre gatunki ptaków stukają w okno?
Który kolor należał wyłącznie do chińskiego cesarza?
Jakie zwierzę było przodkiem kota domowego?
Dlaczego zatykamy usta, gdy ziewamy?
Jak w dawnych czasach wyglądał test ciążowy?
Jak w naturalny sposób pozbyć się wzdęć?
Jak kroić cebulę, aby nie płakać?
Dlaczego niemieccy przemysłowcy nie chcieli wojny gospodarczej z II RP w 1925 roku?
Czy z prezentu należy zdjąć metkę?
Jak często zmieniać i czyścić szczotkę do włosów?
Od kiedy w Polsce tytuły szlacheckie i arystokratyczne przestały mieć znaczenie prawne?
Co jest na zdjęciu?