człowiek
Jak wygląda tradycyjne czeskie śniadanie?
Tradycyjne czeskie śniadanie może ciężkie lub lekkie, przykład obfitego śniadania to knedliki z gulaszem, kotlet schabowy, w lżejszej wersji: sok, do tego rogalik z dżemem, masłem, serem lub wędliną, na śniadaniu często można spotkać kiełbasę z białym pieczywem, jajecznicę. Czesi nie są miłośnikami herbat, jeśli ją piją to raczej herbatki owocowe, zdecydowanie więcej jest miłośników kawy z mlekiem. Jeśli śniadanie jest skromne to potem Czesi nadrabiają przekąskami na mieście, gdzie można kupić różnego rodzaju bardzo popularne kiełbaski (klobásy) np: frankfurterki, podawane najczęściej z łagodną musztardą/ketchupem lub parówki w bułce (párky), czyli czeska wersja amerykańskich hod dogów. Co ciekawe Czesi mają naprawdę dobre przetwory mięsne i wcale nie ustępują polskim. Bez wątpienia czeska kuchnia jest ciężka, kaloryczna, ale na pewno będzie smakować zarówno Polakowi, jak i Niemcowi. Podróżując po Czechach należy pamiętać, że obiad podaje się bardzo wcześnie od ok. 12 -13 godziny.