zdrowie-medycyna
Czy jogurt jest zdrowszy od mleka?
Tak, szczególnie dotyczy to osób cierpiących na nietolerancje laktozy (aż 30 proc. Polaków nie toleruje laktozy - cukru mlecznego), która znajduje się w mleku. Bakterie, które przekształcają mleko w jogurt (częściowo w kwas mlekowy) sprawiają, że zachowując wszystkie walory mleka staje się on nie tylko lekkostrawny (żołądek trawi jogurt trzy razy szybciej niż mleko i dodatkowo wspomaga trawienie), ale również bogatszy w wapń, aminokwasy (5x więcej od mleka), witaminy (20 proc. więcej witamin z grupy B). Jogurt obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn (eliminuje bakterie chorobotwórcze i gnilne), ułatwia wchłanianie żelaza i syntezę witamin, działa zbawiennie na pracę jelit. Jeszcze na początku XX wieku jogurt sprzedawano jako napój lecznicy w aptekach. Najzdrowsze jogurty to oczywiście jogurty naturalne, jogurty owocowe mogą zawierać nie tylko dodatki chemiczne, ale przede dużą ilość cukru.