logo

zdrowie-medycyna
Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?

Czy biały chleb pszenny może być zdrowy?
Pieczywo z chleba pszennego, nawet jeśli nie zawiera chemicznych dodatków np:dioctanu sodu, karmelu amoniakalnego, dwutlenku siarki, fosforanów, kwasów (cytrynowy, sorbinowy, propionowy ...) nigdy nie będzie tak zdrowe, jak pieczywo razowe (duża zawartość błonnika). Chleb pszenny jest ubogi w błonnik, minerały i witaminy, ma wysoką kaloryczność, jednak z powodu niskiej zawartości błonnika nie poczujemy szybko sytości. Jedyna właściwie zaleta białego pieczywa to jego lekkostrawność. Osoby mające problemu z trawieniem (refluksem, zgagą, wrzodami ...) mogą mieć kłopoty z jedzeniem razowego chleba robionego na zakwasie, nie powinni mieć jednak problemu z trawieniem pieczywa białego bez dodatku chemicznych dodatków.
Warto dodać, że badania przeprowadzone przez Erana Segala z izraelskiego Instytutu Narodowego pokazują, że stan zdrowia ludzi jedzących biały chleb i pełnoziarnisty nie różni się, badano m.in. poziom glukozy, poziom wapnia, żelaza, magnezu, enzymu wątrobowe i nerkowe, stany zapalne, stan flory bakteryjnej. Test przeprowadzono na 20 zdrowych osobach, chleb w diecie dostarczał codziennie 25 proc. kalorii.
Popularne pytania
Ile kartek papieru zajmuje dowód matematyczny działania 1+1=2?
Czy ryż to zboże?
W jakim wieku Polacy się najczęściej rozwodzą?
Który zapach najskuteczniej rozbudza nasze zmysły?
Czy kiedykolwiek Izrael zaatakował USA?
Ile ważył pierwszy telefon komórkowy?
Czy zielony śluz z nosa to dzieło chorobotwórczych bakterii?
Czy jest możliwa zamiana tłuszczu w mięśnie?
Dlaczego stymulacja kobiecych piersi jest tak ważna podczas gry wstępnej?
Psy której rasy są najszybszymi biegaczami?
Jakie straty ludzkie miał ZSRR podczas II wojny, którą sam wywołał?
Czy pożary mogą służyć drzewom?
Jaką długość ma najdłuższy peron metra na świecie?
Ile osadników zginęło w wyniku walk z Indianami w czasach Dzikiego Zachodu?