logo

chemia
Do czego w cieście służą drożdże?

Do czego w cieście służą drożdże?
Większość osób zajmujących się wypiekami wie, że ciastko musi być wyrośnięte i puszyste, aby tak się stało należy dostarczyć do ciasta odpowiednią ilość pęcherzyków gazu. Jedną z popularniejszych metod dostarczania pęcherzyków jest użycie drożdży. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które cukier przerabiają m.in. na dwutlenek węgla, dostarczając przy tym wypiekowi odpowiedniej ilość pęcherzyków. Inna metoda to zastosowanie składników zawierających wodę (w trakcie pieczenia woda zamienia się w parę wodną), mąkę należy przy tym przesiać przez sitko, a ciasto należy ugnieść. Ostatnią najpopularniejszą metodą jest metoda chemiczna, która polega na dodaniu do ciastka sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu, częsty składnik proszku do pieczenia). Jak w przypadku drożdży ciasto wyrośnie już podczas ugniatania, tak w przypadku sody oczyszczonej ciasto urośnie dopiero w piekarniku.
Popularne pytania
Komu strażnicy gminni mogą wystawić mandat?
W jakim europejskim kraju najtrudniej zdać egzamin na prawo jazdy?
Które państwa wspierały węgierski ruch niepodległościowy w połowie XIX wieku?
Która rasa psa jest najcięższa?
Które z europejskich państw finansuje ze środków publicznych badania nad UFO?
Co oznacza jednolity, biały i dość gruby nalot na języku?
Dlaczego członkowie załogi samolotu witają pasażerów, trzymając ręce za plecami?
Kto ustawił kamerę, która nakręciła pierwszy krok człowieka na Księżycu?
Jak dużo mężczyzn płacze po rozstaniu z partnerką?
Czy osoby pracujące w ogrodzie są szczęśliwsze?
Jaki procent Polaków nie jada śniadań?
Ilu członków załogi ma lotniskowiec klasy Nimitz?
W którym roku Niemcy uruchomili pierwszy obóz koncentracyjnych na terenie okupowanej Polski?
Z jakich wzorców czerpał Lenin organizując ludobójstwo własnego narodu?