logo

chemia
Do czego w cieście służą drożdże?

Do czego w cieście służą drożdże?
Większość osób zajmujących się wypiekami wie, że ciastko musi być wyrośnięte i puszyste, aby tak się stało należy dostarczyć do ciasta odpowiednią ilość pęcherzyków gazu. Jedną z popularniejszych metod dostarczania pęcherzyków jest użycie drożdży. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które cukier przerabiają m.in. na dwutlenek węgla, dostarczając przy tym wypiekowi odpowiedniej ilość pęcherzyków. Inna metoda to zastosowanie składników zawierających wodę (w trakcie pieczenia woda zamienia się w parę wodną), mąkę należy przy tym przesiać przez sitko, a ciasto należy ugnieść. Ostatnią najpopularniejszą metodą jest metoda chemiczna, która polega na dodaniu do ciastka sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu, częsty składnik proszku do pieczenia). Jak w przypadku drożdży ciasto wyrośnie już podczas ugniatania, tak w przypadku sody oczyszczonej ciasto urośnie dopiero w piekarniku.
Popularne pytania
Ile mniejszości etnicznych zamieszkuje Chiny?
Co Mao rozkazał zrobić z ostatnim chińskim cesarzem?
Do czego w produktach spożywczych służą zagęstniki i czy są one groźne dla zdrowia?
Jaką politykę zapowiadał Hitler wobec Rosji?
Zespół uporczywego podniecenia seksualnego dotyczy mężczyzn czy kobiet?
Jak skuteczniej zapamiętywać?
Kiedy rozpoczęto budowę Pentagonu?
Co to za ptak?
Czy golce piaskowe chorują na raka?
Kto wytrzyma dłużej bez wody: żyrafa czy wielbłąd?
W którym państwie samobójstwo karane jest grzywną?
Czy kibice na stadionie mogą wywołać trzęsienie ziemi?
Jak Rosjanie tłumaczą rzeź 20 tys. ludności cywilnej W-wy w 1794 roku?
Jakich zwierząt bał się Napoleon Bonaparte?