logo

różnościDo czego w cieście służą drożdże?

Do czego w cieście służą drożdże?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Większość osób zajmujących się wypiekami wie, że ciastko musi być wyrośnięte i puszyste, aby tak się stało należy dostarczyć do ciasta odpowiednią ilość pęcherzyków gazu. Jedną z popularniejszych metod dostarczania pęcherzyków jest użycie drożdży. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które cukier przerabiają m.in. na dwutlenek węgla, dostarczając przy tym wypiekowi odpowiedniej ilość pęcherzyków. Inna metoda to zastosowanie składników zawierających wodę (w trakcie pieczenia woda zamienia się w parę wodną), mąkę należy przy tym przesiać przez sitko, a ciasto należy ugnieść. Ostatnią najpopularniejszą metodą jest metoda chemiczna, która polega na dodaniu do ciastka sody oczyszczonej (wodorowęglan sodu, częsty składnik proszku do pieczenia). Jak w przypadku drożdży ciasto wyrośnie już podczas ugniatania, tak w przypadku sody oczyszczonej ciasto urośnie dopiero w piekarniku.
Popularne pytania
Co żuk gnojowy lubi w odchodach?
Poznaniak nosi bryle czy okulary?
Jak się pisze “w skład” czy “wskład”?
NaCl to wzór chemiczny wody, soli, pieprzu czy amoniaku?
Jaki język obowiązuje na Tajwanie?
Skąd pochodzi nazwa "banan"?
Którą piosenkarkę ubóstwiał Osama Bin Laden?
Czy telewizor może szpiegować właściciela?
Dla kogo przeznaczony były pierwszy sprzęt do paintballa?
Kto wytrzyma dłużej bez wody: żyrafa czy wielbłąd?
Co znajduje się na zdjęciu?
Ile lat miała najmłodsza rozwódka?
Jakiej narodowości był Józef Stalin?
Ile ważył pierwszy smartfon?