logo

naturaOd czego zależy kolor warzyw?

Od czego zależy kolor warzyw?

Serwis nie ma dotacji z Unii czy państwowych firm, są tylko 2 nieinwazyjne reklamy Googla, bardzo prosimy o wyłączenie adblocka

Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.
Popularne pytania
Jak rozwiązać problem przez sen?
Dlaczego pasta do zębów Colgate miała problem z promocją w Hiszpanii?
Którzy mężczyźni są bardziej zazdrośni: wysocy czy niscy?
Kto ma większe szanse przeżyciu po wyrzuceniu za burtę - chudy czy otyły?
Z czego jest produkowana najdroższa kawa świata?
Od kiedy w Otwocku pod Warszawą działa reaktor jądrowy Maria?
W której części ciała człowieka znajduje się mięsień krawiecki?
Jak pierwotnie nazywał się film "Titanic"?
Jak nazywa się idealnie oszlifowany diament?
Co stałoby się z Polską po zwycięstwie II Rzeszy i Austro-Węgier w I wojnie?
Kto wymyślił nazwę kawiarni "Bistro"?
Dlaczego samochody elektryczne są niebezpieczne dla pieszych?
Za co Niemcy muszą się wstydzić?
Przed którym polskim pomnikiem klęknął kanclerz Niemiec w 1970 roku?