logo

natura
Od czego zależy kolor warzyw?

Od czego zależy kolor warzyw?
Kolor warzyw może poinformować nas o witaminach i zdrowych substancjach, np. pomarańczowe warzywa posiadają barwnik beta - karoten, będący mocnym przeciwutleniaczem działającym korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Ponadto warzywa i owoce w kolorze pomarańczy zawierają witaminę C, potas i flawonoidy. Fioletowy kolor informuje nas o zawartości antocyjanozdów, które opóźniają proces starzenia i chronią przed wieloma infekcjami. Naukowcy za najzdrowsze uznają owoce i warzywa w kolorze zielonym, następnie pomarańczo­wo­-żół­te i czerwone, najmniej witamin mają owoce i warzywa w kolorze białym i niebiesko-fio­le­to­wym.
Popularne pytania
Gdzie znajduje się największy park narodowy świata?
Gdzie wielbłąd przechowuje wodę?
Ile lat trwała w Azji II wojna światowa?
Czy czytanie gazet w czasie siedzenia na sedesie jest niezdrowe?
Która polska książka była kiedyś bardzo popularnym prezentem komunijnym w Hiszpanii?
W którym roku odnaleziono grób Jezusa?
Które produkty na Halloween sprzedają się najlepiej?
Czy pies potrafi odczuwać upływ czasu?
Co oznacza wyraz "dupa" w języku rumuńskim?
Dlaczego Beck nie miał zaufania do Czechów przed 1939 rokiem?
Co powinna zawierać legitymacja szkolna od 1 stycznia 2015 roku, aby była ważna?
Czy poprawianie urody botoksem jest procesem nieodwracalnym?
Który król w Europie jest najbogatszy?
W jakim stopniu spaliny wpływają na nasze zdrowie?