logo

chemia
Po co w cieście są jajka i mąka?

Po co w cieście są jajka i mąka?
W wysokiej temperaturze białko w jajku i mące ścina się tworząc szkielet, na którym opiera się cała struktura ciasta.
Za zarumienienie się ciasta odpowiada tzw. proces karmelizacji, czyli szereg procesów chemicznych wywołujących topnienie się znajdujących się w cieście cukrów (skrobi i innych cukrów). Cukier w wyniku temperatury zaczyna się wtedy topić i pienić (wrzenie) zwykle od 160 do 200oC (w przypadku sacharozy). Karmelizacja to z punktu widzenia chemicznego usunięciu wody z cukru.
Popularne pytania
Która znana człowiekowi naturalna eksplozja jest najsilniejsza?
Czy wspinanie się po linie było kiedyś dyscypliną olimpijską?
Wpływy ze sprzedaży gry "GTA V" w ciągu trzech dni od premiery przekroczyły 1 mld dolarów, bijąc przy tym rekordy filmowe.
Ile będzie ważył człowiek na Księżycu, jeżeli na Ziemi waży 79kg?
Jak kolor i muzyka wpływa na smak wina?
Czy jakiś kraj wystąpił z Unii Europejskiej lub jej poprzedniczki EWG?
Jak się pisze “półtoragodzinny” czy “półtora-godzinny”?
Co oprócz genów i diety decyduje o tym, że dożyjemy 100 lat?
W jakim miesiącu rodzi się najwięcej artystów?
Jak zapobiec rumieńcom?
Czy wino powinno się pić do mięsa?
Jak Boże Narodzenie obchodzi się w innych krajach?
Dlaczego obraz w noktowizorze ma kolor zielony?
Którego dnia najczęściej dopada nas śmierć?